Ballonvaarten zijn onder een heel breed publiek in trek. Zo is het prachtig om een deze ervaring met vrienden of familie te delen. Ook als relatiegeschenk en bedrijfsuitje worden ballonvluchten geboekt. Verder vormt de ballon niet zelden het romantische decor voor een aanzoek op hoogte. Maar wat is nu het beste moment om een ballonvlucht te maken?

Ballonvlucht in de avond
Luchtballonnen aan de avondhemel zijn een bekend verschijnsel. Het is dan ook ultiem ontspannen om aan het einde van de dag, in de avondzon, de wereld vanuit de lucht te bewonderen. ‘s Ochtends vroeg starten eveneens veel ballonvaarten. Op deze twee momenten is er de minste kans thermiek. Dit zijn stijg- en daalwinden waarvoor een luchtballon erg gevoelig is. Overdag komen deze winden vaker voor dan in de ochtend en de avond. De winterperiode vormt hierop een uitzondering. Daarom zie je in de wintermaanden wel ballonnen gedurende de dag.

Ballonvaart in de ochtend
Vanwege het vroege uur minder vaak gezien maar net zo populair is de ochtendvlucht. Wat is er mooier dan vanuit de lucht de zon zien opkomen over een langzaam ontwakend landschap? Een vroege vlucht betekent genieten in extra rust en stilte. In de zomermaanden houdt dit wel in dat je behoorlijk vroeg uit de veren zal moeten om de zonsopkomst niet te missen. Juist door het vroege uur kan een ochtendvlucht je wel echt het gevoel geven eventjes de wereld voor jezelf te hebben.

Ballonvaren in alle seizoenen
Het weer is logischerwijs een erg bepalende factor voor ballonvaren. In de zomermaanden is de kans op prettig weer groter waardoor ballonvluchten minder snel geannuleerd worden. Daarbij is het natuurlijk heerlijk om onder de warme zomerzon door de lucht te varen. Het effect van de seizoenen op het landschap speelt verder een rol. Waar in de winterperiode het landschap erg sereen kan zijn, geniet je in de lente en zomer van een landschap in volle bloei. Als het weer in de herfst niet te onstuimig is, biedt dit seizoen je een explosie aan kleuren wat vanuit de ballon prachtig te aanschouwen is.

Waar kies jij voor?
Wil je bij het eerste ochtendlicht zweven boven bevroren akkers en slapende dorpjes? Of spreekt een ballonvaart Antwerpen op een warme zomeravond je meer aan zodat je deze bruisende stad en omgeving in volle levendigheid kunt bewonderen?  Wanneer en waar je precies een vlucht boekt hangt heel erg van jouw persoonlijke voorkeuren af, want als het weer het toelaat kun je het hele jaar rond een ballonvlucht maken. In de zomermaanden doe je dit ’s ochtends vroeg of avonduurtjes. In de winterperiode kun je ook overdag een ballonvlucht boeken.