U kunt uw huis op verschillende manieren verwarmen. En verwarmingsketels zijn er in alle soorten en maten Als leek is het allesbehalve evident om in de verwarmingssector de weg te vinden. Tegenwoordig is het ook belangrijk om de energiezuinigheid van de centrale verwarmingsketel te bekijken. Gas en elektriciteit van Belgische energieleveranciers vergelijken kan dan verstandig zijn. Wat zijn de verschillende soorten verwarming? En welke manier is de beste om uw woning te verwarmen?

 

Gas

De meeste woningen worden de dag van vandaag verwarmd op aardgas of propaangas. Aardgas is een van de meest gebruikte fossiele brandstoffen. Omdat de reserves van fossiele brandstoffen dalen, stijgt de prijs van aardgas aanzienlijk. Het is wel zo dat u minder onderhoud heeft aan de ketel en u met gas goedkoper verwarmt dan verwarming op elektriciteit.

 

Veiligheid is het grootste nadeel bij verwarming op gas. Verwarmen met elektriciteit en stookolie is veiliger. Daarnaast is verwarmen op gas geen duurzame oplossing. Indien u over een nieuwbouw beschikt overweegt u best een milieuvriendelijkere mogelijkheid om uw huis te verwarmen.

 

Stookolie

Deze fossiele brandstof wordt vaak gebruikt om motoren, machines en verwarmingsinstallaties te doen draaien. Stookolie is eigen een afgeleid product van ruwe olie. Deze aardolie wordt ontgonnen uit de aardkorst en is ontstaan uit sedimenten van organische materialen, hoge druk en hoge temperaturen. De olie duwt zich naar omhoog door het reservoiregesteente, omdat olie lichter is dan water. Huisbrandolie ontstaat door bewerking van ruwe olie door de petrochemische industrie.

 

De prijs om te verwarmen met stookolie of mazout is ongeveer dezelfde als verwarmen met gas. Het jaarlijks onderhoud van een ketel is een groot nadeel bij deze manier van verwarmen.

 

Elektriciteit

Een heel groot nadeel aan elektrisch verwarmen is de prijs die betaalt moet worden. Aangezien dit soort van verwarmen veel vermogen vraagt is dit erg duur ten opzichte van verwarmen op gas of stookolie. Best dat u deze vorm van verwarmen enkel gebruikt in combinatie met een ander verwarmingsysteem. Indien u enkel een kleine ruimte dient te verwarmen is elektrisch verwarmen uitermate geschikt.

 

Groene energie

Zoals eerder al aangehaald investeert u bij een nieuwe woning best in een duurzame manier van verwarmen. Ook bij renoveren is het interessant om alle ecologische oplossingen eens te bekijken om uw woning te verwarmen. Groene energie is helemaal in tegenwoordig. Deze energie komt voort uit milieuvriendelijke bronnen, zijn CO2 neutraal en onuitputtelijk. Dus kiezen voor duurzame energie is denken aan een schonere wereld. Verwarmen met een zonneboiler of warmtepomp spaart u het milieu. Op termijn ziet u resultaten op uw energiefactuur.